Bouwen of verbouwen op een duurzame wijze

   

terreinen_gris

infrastructuur couleur processen_gris aankoop_couleur

Kiezen voor duurzame materialen, biodiversiteit in uw gebouw integreren, uw werf beheren om fauna en flora te beschermen, het grondbeslag van uw gebouw beperken, licht- of akoestische hinder beperken, afval beheren... al deze acties dragen bij tot duurzaam bouwen of renoveren.
Zo kan u biodiversiteit behouden of bevorderen en bijdragen tot het groene netwerk. En door een duurzame keuze van materialen en technieken kan u eveneens de schadelijke gevolgen voor de biodiversiteit beperken dankzij het gebruik van grondstoffen en producten met een label of lokaal en duurzaam ontgind.
Om uw project op het gebied van biodiversiteit te optimaliseren (zowel voor fauna als voor flora als voor de bodem, de lucht en het water) houd u bij het ontwerpen van uw project best rekening met volgende aandachtspunten:

  • Een stand van zaken betreffende de bestaande biodiversiteit
  • Rekening houden met vervuilingsrisico's
  • Rationeel gebruik van grondstoffen en materialen
  • Keuze van inplanting
  • Keuze van technieken en gebouwtypologie
  • ...

Duurzame bouwwerkzaamheden omhelzen ook het gebruik van propere en hernieuwbare energie, beperken het verlies van grondstoffen en zorgen voor een zo laag mogelijk verbruik van energie, water, materie en ruimte.

Het is mogelijk om het ecologische potentieel van uw perceel te beoordelen via de BAF-tool : https://www.gidsduurzamegebouwen.brussels/nl/1-evaluatie-van-het-project-via-baf.html?IDC=7291

 

 

 

 

12-tool-belt-739152_1920_renover durable

Voordelen

Praktische informatie

Op Federaal niveau:

 

Voor het Vlaamse Gewest:

 

Voor het Brusselse Gewest:

 

Voor het Waalse Gewest:

 

Andere: