Duurzame (en lokale) catering verkiezen
Gezonde maaltijden bereiden en tegelijkertijd de biodiversiteit respecteren (geen bodemuitputting of watervervuiling): het kan! Wanneer u catering moet kiezen voor een evenement of voor dagelijks gebruik in de kantine van uw onderneming, zie er dan op toe dat de leverancier voldoet aan bepaalde eisen, zoals:
- de voorkeur geven aan verse, onbewerkte of in beperkte mate bewerkte producten
- lokale en seizoensgebonden producten gebruiken
- producten uit de biologische landbouw verkiezen
- geen bedreigde soorten gebruiken
- kiezen voor aankopen in korte keten
- voedselverspilling sterk beperken en bij voorkeur vermijden
- ...
Door u te informeren over de eetgewoontes van uw collega's en werknemers kan u de voorgestelde menu's aanpassen en verspilling vermijden.
Praktische informatie
Op Federaal niveau:
- https://guidedesachatsdurables.be/nl/content/voedsel-dranken-catering
- https://www.belgium.be/nl/leefmilieu/duurzaam_consumeren
Voor het Vlaamse Gewest:
- https://overheid.vlaanderen.be/bedrijfsinformatie/catering
- https://overheid.vlaanderen.be/duurzame-catering-20
- https://overheid.vlaanderen.be/overheidsopdrachten-en-raamcontracten/duurzame-en-innovatieve-overheidsopdrachten/voeding-en
- https://www.mvicriteria.nl/nl/webtool?criterion=467#//19/2,3,5//nl
Voor het Brusselse Gewest:
- https://www.goodfood.brussels/nl
-
https://leefmilieu.brussels/themas/voeding/restaurant-en-grootkeukens
Voor het Waalse Gewest:
Andere: